Jakou svačinu si zabalit na výlet?

Chystáte se na výlet a přemýšlíte, jak to udělat s jídlem? Ne každý má v oblibě návštěvy restaurací, v některých oblastech žádný podnik ani nenajdete. U nás ve Skrzu fandíme výletům a za ta léta už jsme vychytali důmyslný systém přípravy svačin. Rádi se s vámi podělíme o několik tipů.

Na co myslet před přípravou svačiny

Tím nejzásadnějším je promyšlení trasy a kritické zhodnocení toho, jak dlouhou dobu vám výlet zabere. Vždy samozřejmě může nastat situace, kdy túru budete muset zkrátit nebo úplně změnit, předběžný plán se ale rozhodně hodí. Časové osnově přizpůsobte velikost a vydatnost jídla. Omezeni pochopitelně budete také objemem batohu.

Chystání na túru začíná již snídaní. Ta by vás měla dostatečně zasytit, zároveň ale nesmí být příliš těžká. Dvojitá porce pravé anglické snídaně proto nebude tou nejlepší volbou. Nám se osvědčila ovesná kaše, do které přidáme vlašské ořechy, chia semínka, lžičku medu nebo to, co zrovna máme po ruce. Pokud kaším neholdujete, skvělou alternativou je například celozrnný chléb s míchanými vajíčky a porcí zeleniny.

Svačiny, které se (ne)hodí na výlet

Jako dětem vám rodiče zabalili řízek, rohlík s paštikou a Tatranku? Nostalgie je to příjemná, na výlet ale ani jedno z toho není úplně ideální. Proč? Po tučném jídle budete zralí spíše na siestu než zdolávání dalších kilometrů před vámi. Sladká tyčinka vám zase bleskově zvedne hladinu krevního cukru, stejně tak rychle ji ale nechá klesnout. A brzy opět dostanete hlad.

Ideální svačina na cesty by měla být pestrá, nutričně vyvážená a dobře stravitelná. Právě taková totiž udrží vyrovnanou hladinu krevního cukru a oddálí únavu. Nohy vám pak poběží skoro samy. Mezi takové snacky patří:

  • Sendvič: Nikdy nic nezkazíte poctivým po domácku vyrobeným sendvičem. Dva kousky celozrnného toastového chleba, vrstva lučiny, šunka, zelenina –⁠ a jaká je to dobrota.
  • Ovesné a proteinové tyčinky: Jednoduché, ale věčné jídlo na výlety. Tyčinky neváží skoro nic, nezaberou žádné místo a přitom dobře poslouží.
  • Sušené maso: Na náročnějších výletech přijde vhod pořádná porce bílkovin. Tu najdete ukrytou v sušeném masu. Výhodou tohoto jídla je i jeho skladnost a dlouhá trvanlivost.
  • Krabička se zeleninou: Až budete potřebovat doplnit vitamíny, mějte po ruce zeleninu. Na cestování jsou osvědčenou klasikou cherry rajčátka, ředkvičky a kousky papriky.
  • Ovoce: Zvolte takové ovoce, jaké se vám v batohu nerozmačká. My po kapsách vždy nosíme pár jablek, hrušek nebo mandarinek. Nebo si doma do skleničky připravte sladký dip z oříškového másla LifeLike, rýžového sirupu a kakaa. Do téhle zdravější verze nutelly si pak namáčejte jablka.
  • Sušené ovoce: V létě jsou lesy sice plné čerstvých plodů, ty ale nerostou všude a jako naschvál nejsou k nalezení zrovna ve chvíli, kdy na ně dostanete chuť. Sušené ovoce je také moc dobré a výživné.

Na cestách nezapomínejte ani na pitný režim. Nemyslíme tím víno ani pivo, ale čistou vodu. V horkém létě sáhněte po minerálce, se kterou doplníte vypocené látky. V cíli už se pak samozřejmě nějakou tou sklenkou vína nebo půllitrem chlazeného piva odměňte, jak je libo. 🙂

Pavla Hejduková